Kulturminner på St. Hanshaugen

Vårstemning på St. hanshaugen
Vårstemning på St. Hanshaugen

En trenger ikke å bevege seg langt i Trondheim for å finne kulturminner. Spesielt er det mye som er orientert mot byen og middelalderen. Men, det finnes mye annet også, hvis man leter litt. I så måte er det en app som heter «Kulturminnesøk» som er nyttig. Med den fant jeg raskt ut at det er 3 gravhauger fra jernalderen i nærheten. En av de ligger i en hage som jeg sykler forbi hver dag på vei til jobb og en annen i en hage på Grilstadhaugen. Den tredje ligger på St. Hanshaugen.

Undertegnede på gravhaug fra jernalderen.
Undertegnede på gravhaug fra jernalderen.

Det som preger området mest, er 2. verdenskrig. Vinteren 1945 bygde okkupasjonsmakten fundamenter til luftvernartilleri her, med jugoslaviske og russiske fanger som arbeidskraft. Kanonene ble aldri montert.

Luftvernartillerifundament
Luftvernartillerifundament fra 2. verdenskrig

Et stykke nedenfor St. Hanshaugen, på nedsiden av Ranheimsvegen lå det under krigen en fangeleir for jugoslaviske krigsfanger kalt «Serberleiren». De som omkom her ble gravlagt på oversiden av St. Hanshaugen. Gravene ble senere flyttet til  Moholt kirkegård og Lademoen kirkegård, men minnesmerket som ble reist i 1945 står der fremdeles.

Minnesmerke
Minnesmerke
Teksten på minnesmerket
Teksten på minnesmerket
Oppslag med bilde av gravplassen før gravene ble flyttet.
Oppslag med bilde av gravplassen før gravene ble flyttet.

Legg igjen en kommentar