Fotgjenger i Bangalore, del 1

Da har jeg prøvd meg som fotgjenger i Bangalore, til og fra jobb. Ca 3.6km hver veg. Bangalore er en av verdens raskest voksende byer med 10.8 millioner mennesker (mot «bare» 5.1 mill i 2001). Det går faktisk na å gå her, bare man lærer seg triksene. Jeg har ut fra erfaringene i dag prøvd å lage noen nyttige regler for fotgjengere:

  1. Fotgjengere har aboslutt vikeplikt for alt som har hjul
  2. Når trafikken er så tett at tohjulingene tar i bruk fortauet, har fremdeles fotgjengere vikeplikt
  3. Stort sett kjører de på venstre side av vegen, derfor lønner det seg å gå på høyre side av vegen der det er dårlig med fortau slik at det er lett å holde øye med trafikken som kommer i mot, men følg med bakover også (jeg skrev «stort sett»)
  4. Kryssing av trafikkerte gater gjøres enklest der det er trafikklys og en midtrabatt, gjerne med et skilt eller en telefonstolpe som beskyttelse mot biler. Da kan man konsentrere seg om en kjøreretning av gangen (husk det eg skrev om «stort sett»). Mangler midtrabatt, kan man stå på gulstripen, er det midtdeler kan man stå på midtdeleren.
  5. En del smågater brukes av horder av mopedister/mortorsyklister som forbindelsesårer mellom hovedvegene og de kommer gjerne i stim så en liten gate med tilsynelatende lite trafikk kan by på overraskelser
  6. Fortauene har mange ujevnheter, løse brostein, hull etc, så i tillegg til å følge med trafikken må man se hvor man setter foten for ikke å snuble
  7. Fortau brukes også til salgsboder, oppbevaring av grus, parkering etc. etc. slik at man må regne med å måtte ut i bilvegen rett som det er, så det kan lønne seg å bruke fortauet på høyre side (husk det jeg skrev om «stort sett» venstrekjøring, følg med begge veger).
  8. Hvis du ser en vanlig syklist som oppfører seg som om han hadde motorsykkel, er det ikke nødvendigvis en hallusinasjon. De finnes også i denne trafikken.
  9. Kuer er sjeldne i gatene her, men de finnes også.
  10. Scootere og motorsykler er tydeligvis registrert for 4 personer (minst), men kun føreren bruker hjelm

Jaja|, det gikk da slett ikke verst, 39 minutter til jobb og 46 minutter tilbake. De ekstra 7 minuttene kom av at et lyskryss hadde blinkende gult i kveldsrushet så det tok sin tid å finne en luke så jeg kom meg over.

Dagens rute: Svart til jobb, rødt fra jobb.
Dagens rute: Svart til jobb, rødt fra jobb.

Mopeder

En kommentar om “Fotgjenger i Bangalore, del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s