Via Francigena: Sutri – Capranica Scalo + Orvieto

20211007_181310

Gårsdagens middag var helt fantastisk. Vi fikk anbefalt av verten vår å spise på Cantina del Drago i gamlebyen i Sutri. Det var bare helt nydelig. Og på nabobordet var det en haug dansker som var med i et motorsykkel racing-team. Mekanikere, sjåfører etc. Så da fikk vi snakket noen ord skandinavisk også.

Dagens vandring brakte oss fra Sutri til Capranica Scalo som er felles jernbanestasjon for Sutri og Capranica. Via Francigena (og Via Romea) går her i en frodig dal langs Fozzo Mozzano. Jeg anbefaler absolutt denne turen hvis noen skulle befinne seg i området. Og det var rikelig med spor etter villsvin som hadde lett etter mat, men denne dagen hverken så eller hørte vi noen.

Siden dette var sjette vandredag og vi er på ferie bestemte vi oss for å ta toget til Orvieto for å bo der noen netter. Dvs. vi tok 3 tog. Vi byttet tog først i Viterbo, hvor det er nesten 2 km mellom Viterbo Porta Romana og Viterbo Porta Fiorentina, så det ble litt vandring der også (noen som husker Oslo Ø og Oslo V?), og vi byttet i Attigliano-Bomarzo.

Orvieto er en veldig gammel by på en fjellknaus. Navnet er avledet av latin urbs vetus – «den gamle byen». Med sin beliggenhet er den nesten uinntagbar, og den har i historisk tid kontrollert kommunikasjonen mellom Roma og Firenze. Først under etruskerne, senere under romerne og etter det igjen som selvstendig føydal bystat og som ett av tilfluktsstedene til paven.

Fra jernbanestasjonen og opp i byen går det en funicular, akkurat som Fløybanen i Bergen, bortsett fra at byen ligger på toppen av banen og ikke på bunnen.

Orvieto er også et vin-distrikt, så da drikker man Rosso Orvietano (Si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi).

Og til alt overmål, Chick Corea og Stefan Bolleni har laget et album som heter «Orvieto».

20211008_100513

20211008_100757
20211008_102306

2 kommentarer om “Via Francigena: Sutri – Capranica Scalo + Orvieto

  1. Åh, jeg skulle så gjerne vært på vandring igjen, heldige dere, selvom jeg så inderlig godt vet at det kan være et slit! Takk for at vi får følge dere og for de vakre bildene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s